Muş lalesini ekonomiye kazandıralım

Muş Lalesi Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Abdullah Kıran, yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kalan Muş lalesinin yetiştirilmesi halinde ekonomiye katkı sağlayacağını söyledi

Muş Alparslan Üniversitesi (MŞÜ) Sosyal Bilimler Fakültesi Spor Salonu’nda, Muş Fotoğraf Sanatı Derneği’nin hazırladığı Hava Toprak Su ve Muş Lalesi Projesi kapsamında düzenlenen toplantıda konuşan Kıran, kentteki çiftçilerin, lalenin yetiştiği alanlarda tarımsal faaliyetlerde bulunduğunu ve bu nedenle tamamen doğal ortamda yetişen lalelerin yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kaldığını belirtti.

Bu alanlardaki Muş lalesinin yok edilmesini cinayet olarak değerlendiren Kıran, şöyle konuştu: Muş lalesi ekim alanının genişletilmesi, geliştirilmesi ve ekonomiye kazandırılması amacıyla, MŞÜ’de deneme ekimine başlandık. İlk defa 6. yüzyılda Anadolu ‘dan Avrupa ‘ya götürüldüğü bilinen lale çiçeği, her yıl ilkbahardan itibaren geniş arazilerle kaplı Muş Ovası’nda görsel şölen sunuyor. Muş’un da arasında bulunduğu anavatanı Batı Asya bölgesi olan ve yörede ‘Muş lalesi’ olarak adlandırılan çiçek için, Muş Lalesi Uygulama ve Araştırma Merkezi’nde çalışma yaptık. Kentte yaşayan insanlarımız lalenin değerinin farkında değil. Lale bitkisi, dünyada milyonlarca dolarlık sektörü olan bir alan. Eğer bunu kültürel ortamda geliştirip ve yetiştirirsek, eminim ki milyonlarca dolarlık gelir elde edebiliriz.

Kentte göreve başladığı günden beri Muş halkına ve çevreye bu zenginliği anlatmaya çalıştığını bildiren Kıran, lalenin değişik ortamlarda geliştirildiği takdirde kentte büyük bir ekonomik girdi sağlayacağını ifade etti.

Lalenin sadece peyzajda kullanılması için bir altyapı ve pazar kurulması gerektiğini vurgulayan Kıran, bunların oluşturulmasıyla seri üretim sağlanacağını ve 15 gün olan lale ömrünün daha da yükseltebileceğini ifade etti.

Kıran, Bu Muş için inanılmaz bir kaynak olur ve kentin kaderi değişir. Ancak köylümüz ve çiftçilerimiz bu realitenin farkında değil. Lale genellikle verimli olan tarımsal alanlarda yetişiyor. Muş Lalesi Uygulama ve Araştırma Merkezi olarak bir proje hazırlayarak TÜBİTAK’a sunduk. Ancak TÜBİTAK’tan destek alamadık. Çünkü bu lalenin laboratuvar ortamında ömrünün uzatılması için, Araştırma ve Geliştirme Merkezince (Ar-Ge) çalışma yapılması gerekiyor diye konuştu.

Toplantıya, MŞÜ Öğretim Görevlisi Yrd. Doç. Dr İskender Dülek, Muş Fotoğraf Sanatı Derneği Başkanı Sezgin Yalçıner ve öğrenciler katıldı.

 

Muş Manşet Gazetesi

Benzer Yazılar