Muş Lalesi ovayı süslemeye başladı

Muş´ta yeşermeye başlayan laleler ovayı kırmızıya bürürken, doğal güzellikleri ise görenleri büyülüyor. Muş Ovası´nda yetişen ve 15-20 gün ömrü olan Muş Lalesi´ne vatandaşlar büyük ilgi gösteriyor. Bu anı ölümsüzleştirmek isteyen birçok vatandaş da laleleri fotoğraflayarak, unutulmaz bir gün yaşıyorlar. Lalelerin görsel şölenini ölümsüzleştirmek için lale tarlasına arkadaşları ile birlikte gelen İrem Solmaz, “İlimiz uzun bir kış dönemi geride bıraktı. Aslında Muş´un kış´ı ve baharı ayrı bir güzel. Ancak baharın gelmesi ile muş ovası kırmızı bir şölen sunuyor bize. Uçsuz bucaksız uzanan Muş Ovasında doğal bir şekilde yetişen laleler huzur kaynağım oluyor.  Muş Lalesi çok kısa bir dönem yaşam alanı bulduğu için bu anı kaçırmak istemedik. Fotoğrafçı arkadaşlarımızla birlikte bu güzel manzarayı fotoğraflamak istedik. Kar kalktıktan hemen sonra baş göstermeye başlayıp çok kısa bir zaman sonra tekrar solan bir bitki. Dünya çapında nam salmış, çok mikro bir coğrafi alanda yetişme fırsatı bulan Muş´un nadide doğal güzelliklerinden birisi. Bunun tanıtımı için bu kısa zamanı değerlendirmek istedik. İlk defa geliyorum. fakat hiç bu kısa zamanı denk getiremedim. İlk defa doğal yetişen tarlayı görme fırsatımız oldu” dedi.

“Muş Lalesi Dünyaca Ünlüdür”

Muş Lalesi´nin dünyaca ünlü olduğunu söyleyerek, 20 günlük ömründe nefesleri kesecek derece eşsiz bir güzellik sunan Muş Lalesinden hayranlıkla söz eden Mehmet Aslan ise, “Muş Lalesi dünyaca ünlüdür. 20 gün içerisinde Muş Lalesi´ni görmek isterseniz görebilirsiniz. Biz de bunu değerlendirdik. Bu güzel günde gelip lalelerle beraber fotoğrafımızı çektik. Çokta güzel eğlendik. Görmek isteyen herkesin gelip lalelerle fotoğraf çekmesini, görmesini istiyoruz. Muş lalesi ise kırmızı mızraksı bir yapıya sahiptir. Türlü renklerde güzel çiçekler veren lale bir süs bitkisidir. Anavatanı İlimizin de yer aldığı Batı Asya olan lale, ilk olarak anavatanı olan Türkiye´de yetiştirilmiş, bu arada bir hayli geliştirilmiştir. Lalenin anavatanından olan İlimizde yanlış hasat ve tarım alanlarının genişlemesi ile lale alanları hızla daraltılmıştır. Muş lalesi hemcinsleri gibi soğandan yetişir. İlkbaharda Nisan sonu ile Mayıs başlarında çiçek açar 20 gün gibi kısa bir ömrü vardır. İşte bu dönem içerisinde nefesleri kesecek güzellikte bir manzara oluşur” diye konuştu.

Muş Lalesi´ni ilk defa görme fırsatı yaşadığını ifade eden MŞÜ öğrencisi Bahar Güngör, “Muş Lalesi çok kısa bir dönem yaşam alanı bulduğu için bu anı kaçırmak istemedik. Fotoğrafçı arkadaşlarımızla birlikte bu güzel manzarayı fotoğraflamak istedik. Kar kalktıktan hemen sonra baş göstermeye başlayıp çok kısa bir zaman sonra tekrar solan bir bitki. Dünya çapında nam salmış, çok mikro bir coğrafi alanda yetişme fırsatı bulan Muş´un nadide doğal güzelliklerinden birisi. Bunun tanıtımı için bu kısa zamanı değerlendirmek istedik. İlk defa geliyorum” şeklinde konuştu.

Ovayı Kırmızıya Bürüyen Muş Lalesi´nin Tarihçesi

Muş lalesi kırmızı mızraksı bir yapıya sahiptir. Türlü renklerde güzel çiçekler veren lale bir süs bitkisidir. Anavatanı İlimizin de yer aldığı Batı Asya olan lale, ilk olarak anavatanı olan Türkiye`de yetiştirilmiş, bu arada bir hayli geliştirilmiştir. Bir döneme adını veren lale çiçeği ilk defa VI. YY. Yurdumuzdan Avrupa`ya götürülmüştür. Çiçeğin adı da Avrupa dillerine biçimi sarığı andırdığı için Tülbent sözünden gelmiş, laleye Tulipe denilmiştir. Yurdumuzda en çok VII. YY. lale yetiştirme işine büyük önem verilmiş, en güzel laleler İstanbul Saraylarının başlıca süsü haline gelmiştir. O zaman çiçek meraklılarının en büyük amacı görülmemiş renklerde yeni laleler yetiştirmekti. Her lale cinsinin bir ismi olurdu. O dönemlerde Avrupa`dan İstanbul`a çeşitli laleler getiriliyor bunlar çok yüksek fiyata alıcı buluyordu, hatta zamanın hükümeti fiyat artışını durdurmak için narh koymak zorunda kalmıştır. Lalenin böylesine geniş bir yayılış alanı bulması süsleme sanatlarında, mimarlıkta, motif olarak kullanılmasını da sağlamıştır. Çeşme, cami ve türbelerde lale şekilleri işlenmiştir. Lalenin anavatanından olan İlimizde yanlış hasat ve tarım alanlarının genişlemesi ile lale alanları hızla daraltılmıştır. Muş lalesi hemcinsleri gibi soğandan yetişir. İlkbaharda Nisan sonu ile Mayıs başlarında çiçek açar 15 gün gibi kısa bir ömrü vardır. İşte bu dönem içerisinde nefesleri kesecek güzellikte bir manzara oluşur. Kışın lale soğanları soğuktan kaçarak toprağın derinliklerine çekilirler her soğandan bir tek lale çıkar. Laleler katmerli, yada yalın kat olur. Çiçek gündüzün güneşin etkisi ile iyice açılır.

Muş Lalesi özeliğini kaybetmemiştir. Fakat lale bitkisinin soğan yaprak ve çiçeklerinde kalbe etki eden Tulip alkoloidinin bulunması nedeni ile soğanları ile birlikte hasat edilmiştir. Ayrıca tarım alanlarının genişlemesi ile lale alanları hızla azalmıştır. Çiçek tohumundan lale yetiştirilmesi 3-6 yıl gibi bir sürede çiçek verdiği göz önüne alınarak Muş Lalesinin yok olmasını önlemek üzere lale alanları koruma altına alınmıştır.

Muş’un Sesi Gazetesi

Benzer Yazılar