Lale Kolonyası ihraç ediliyor

Muş’ta üretilen Lale Kolonyası yurtdışına ihraç ediliyor.

Muş Ovası’nda kendiliğinden yetişen ve Muş’un simgesi olarak bilen,  nisan ve mayıs aylarındaki eşsiz güzelliğini doğaya katan Muş Lalesinden elde edilen kolonyaya, yurt içinden ve yurt dışından büyük talep gelmeye devam ediyor.

Doğa Anadolu Kalkınma Ajansı tarafından finanse edilen Kolonya Fabrikasında başta Lale Kolonyası olmak üzere günlük 3 ton evsel temizlik malzemesi ürettiklerini belirten Kolonya üreticisi Hamit Aslan, hedeflerinin günlük 10 ton üretim yapmak olduğunu söyledi.

Aslan, yaptığı açıklamada, Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı’na sunduğu projenin kabul edilmesiyle 2009 yılı nisan ayında kolonya üretimine başladıklarını söyledi.

Yatırımcı Destek Bekliyor

Hamit Aslan şunları kaydetti: “Başta deterjan olmak üzere evsel temizlik ürünlerini burada üretiyoruz. Bunan yanında ıslak mendil ve özellikle lale kolonyası üretiminde çok iddialıyız. Dünyada ilk Muş lalesinde kolonya üretimimiz devam ediyor. Hem Muş’un tanıtımına katkıda bulunmak hem de Laleyi dünyaya tanıtmak adı altında yeni bir ürün ortaya çıkartmak için girişimde bulundu. Yaptığımız ürünler, özellikle iç piyasaya kendi bölgemizde ve ihracatta şu anda büyük rağbet görüyor. Hedefimiz büyük ancak mekan olarak yerimiz çok küçük. Bunu söyleyebiliriz belki biraz daha büyük bir yer tahsis edebilirse özellikle daha fazla ihracat yapabiliriz. Hedefimiz 2012 yılı içerisinde ihracata bir milyon doları yakalamak olacaktır. İnşallah Sayın Valimizden biraz daha destek alırsak yer tahsisi yaparsa hedefimize ulaşma imkanımız olacaktır.”

İhracat Artışı İçin Destek Bekliyorlar

Muş lalesinden üretimi yapılan kolonyayı İstanbul, İzmir, Kuşadası’nda kadar büyük rağbet gördüğünü dile getiren Aslan, “Kolonyamız iç piyasada olmayan ve ilk defa üretilen bir ürün olması sebebiyle büyük rağbet görüyor. Aynı zamanda insanın sağlığına zararlı olmadığı için alerjiye karşı etkili olduğu için çok tutuluyor. İlk hedefimiz Gürcistan olması münasebetiyle Gürcistan’da kolonya mağazamızı açtık. Çünkü Gürcistan’da bu güne kadar kolonya kültürü yoktu. Kolonya kültürünü biz oraya götürdük. İnsanlar orda kolonyanın ne olduğunu bilmiyorlardı. İlk etapta bunun zorluklarını yaşadık ama şu anda müthiş derecede bunun geri dönüşü var buda bizi oldukça mutlu ediyor. Hedefimiz inşallah Gürcistan, Azerbaycan ve Ermenistan’a ihracat gerçekleştirmek olacaktır. Şu anda bu 4 ülkeye ihracatımız var ama hedefimiz daha da ileriye gitmek olacaktır.”dedi.

İstihdama Katkı Sağlamak İstiyorlar

Şirket olarak İlk kez Gürcistan da kolonya mağazasını açtıklarını ifade eden Hamit Aslan,

“bire bir sıcak satış yapmak adı altında mağaza hedeflerimiz var. 19 nisan 2012 tarihinde Muş Ticaret ve Sanayi Odası heyetiyle birlikte Gürcistan ziyaret gerçekleştirdik. Bu ziyaret kapsamında Batum’da ilk mağazamızı açtık.  İnşallah Tiflis ve Bakü de mağaza açmayı düşünüyoruz. Biz bunları yaparken ilk işe 3 kişi ile başladık. Şu anda 26 kişi ile çalışıyoruz. Fabrikamızı daha geniş ve kapsamlı bir yere taşıyabilirsek bu sayıyı 40 kişiye çıkarmak olacaktır buda Muş için büyük bir istihdam olacaktır.”diye konuştu.

Yeni Teşvik Yasası İle Muş’ta Gelişmeler Yaşanacak

Üretimine devam eden Kolonya Fabrikasını gezen ve üretimle ilgili olarak bilgi alan Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Şihmus Sinecem, Teşvik yasasının çıkması ile birlikte Muş’ta çok daha güzel yatırımlar olacağını söyledi.

İş Adamları ile yurt dışına bir gezi düzenlediklerini kaydeden Başkan Sinecem, Gürcistan’a giderek. Burada Asbin deterjan üretimi yapan arkadaşımız Gürcistan’da mağaza açtı  ve  aynı zamanda toptan satış yapmak  için bayilik alarak  bölgeye dağıtımlar yapacaklardır. Tabi buna benzer çok yakın zamanda inanıyoruz ki bu tür imalatlarımız çok iyi yerlere gelecektir.  Hedefimiz sadece Türkiye’de üretim değil, dünyanın her yerine açılmaktır. Biz her zaman söylüyoruz. Artık tüketici değil üretici olacağız.  Bu arkadaşımızla birlikte tekstil ve mobilya sektörü devam ediyor. 2012 de çıkan yeni teşvik yasası ile birlikte çok iyi yatırımcı getireceğine inanıyoruz. Bölgemiz her zaman üretkendir ama şartlar el vermedikçe bazı zorluklarla karşı karşıya kalıyoruz. Devletin vermiş olduğu bazı desteklerden çok kısa bir zamanda bu bölgemiz de çok iyi bir gelişmeyle iyi yerlere geleceğini göreceğiz.”dedi.

Başkan Sinecem şöyle konuştu: “Bunun yanında gıda sektöründe imalatımız, mobilya sektöründe imalatımız var, bunların yanı sıra temizlik malzemeleri ihracatımız var. Şuan Orta Doğuya ihracat yapabilecek kapasiteye sahip sanayimizin çok güzel altyapısı oluşmuştur. Bu bölgeye çok ciddi bir yatırımın gelmesi şarttır. 2023 hedefini yakalayabilmek için 2012 teşvik yasası şarttır. Çok kısa bir zamanda Muş’umuz da çok güzel gelişmeler olacaktır. Bugün giyim sektöründe ihracatlarımız Avrupa ülkelerine Amerika’ya, Almanya’ya, İsviçre’ye ve Fransa’ya yapılan sektörlerdir. Biz bunu daha da genişletmek için çaba sarf ediyoruz.”

 

Şark Telgraf Gazetesi

Benzer Yazılar