Korkut lale festivaline ev sahipliği yaptı

Korkutun ilçe oluşunun 25. yıldönümü vesilesiyle düzenlenen 2. Lale Festivali, çoşkulu bir şekilde kutlandı. Düzenlenen festivale özellikle Korkut ve Hasköy ilçelerinden gelen vatandaşlar yoğun bir ilgi gösterdi.

Festivale Vali Vedat Büyükersoy ve eşi Kadriye Büyükersoy, Belediye Başkanı Feyat Asya, Muş Alparslan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fethi Ahmet Polat, İl Emniyet Müdürü Ahmet Cemal Çalışkan, Korkut İlçe Kaymakamı Bekir Abacı, Korkut Belediye Başkanı Haşim Arık, Ak Parti İl Başkanı Namık Ergün, Kızılay Denetim Kurulu Üyesi ve Muş Şube Başkanı Cengiz Koç, kamu kurum amirleri, sivil toplum kuruluşu üyeleri, Muş Alparslan Üniversitesi öğrencileri, Korkut ve Hasköy ilçelerinden gelen vatandaşlar katıldı.  Festivalin düzenlenmesinde büyük emeği geçen Korkut Belediye Başkanı Haşim Arık, festivalin açılış konuşmasını yaptı. Lale Festivalinin 2incisini düzenlemekten büyük mutluluk duyduğunu ifade eden Arık: Dostluğu, kardeşliği simgeleyen, figür olup doğanın cömertliği, ilçemizi bereketli topraklarında yetişen lale çiçeği, doğuda Muşun Korkut ilçesinden batıya sevgi selamı olsun.

O temenniyi buradan tüm insanlığı seven insanlara yolluyorum dedi. Abacı, Korkutun tarihçesini anlattı Festivalde Arıkın ardından kürsüye gelen Korkut İlçe Kaymakamı Bekir Abacı, katılımcıları selamlayarak Korkutun 100 yılı aşan tarihine değindi. Abacı konuşmasında: Eski adı Tepe anlamına gelen Tildir. 1514 tarihinde Çaldıran Zaferiyle Osmanlı hâkimiyeti altına girmiştir. 1964 yılında Korkut adını almış, 1990 tarihinde ilçe statüsünü kazanmıştır. 26833 nüfusa sahiptir. İlçe merkezi 1 Belde ve 30 köyden oluşmakta olup toplam 764 kilometrekare alana sahiptir. İlçe geçimini hayvancılık ve hayvancılığa dayalı tarımdan sağlamaktadır. 82 bin küçükbaş, 11 bin 800 büyükbaş hayvan olmak üzere yıllık süt üretimi 395 bin 300 litre civarındadır. İlçe merkezi ve köylerimizde İnanç turizmine yönelik ciddi bir kapasitesi bulunmaktadır.

Akkoyunlar`dan kalma 1482 yılında hizmete açılan Yünören Camii ve tarihi Selçuklu Mezarlığı, 1700`lü yıllara dayanan Akyıldız ve İçboğaz Camileri ile birçok uygarlığa ev sahipliği yapmış, açık hava müzesi niteliğinde olan Çalaplı köyü, tarihi Karakale, Altınova Beldesinde bulunan Kaya Ev tarihi ve kültürel bakımdan önemli zenginliklerimiz arasında bulunmaktadır. İlçemizin değerlerinden, Muşumuzun çok kıymetli hâzinesi olan ancak şuana kadar değeri anlaşılamamış, Ulusal ve Uluslararası tanıtımı yapılamamış saklı hâzinemiz olan Muş Lalesinden bahsetmek isterim. Lale zambakgiller familyasından Tulipa cinsini oluşturan güzel çiçekleri ile süs bitkisi olarak yetiştirilen, soğanlı, çok yıllık otsu bitki türlerinin ortak adıdır. Türkçemizden İngilizceye geçen ender kelimelerimizden olan Tülbent kelimesi Tulip adını almıştır. Anavatanı Pamir, Hindukuş ve Tanrı dağlarıdır. Türkler göçleri esnasında bu bitkinin soğanlarını Anadolu`ya getirmiştir. 1500`lü yıllarda Avrupa`ya Anadolu`dan giden lale özellikle Hollanda`da çok yaygındır. Soğanlarının üzerinde zarımsı bir örtü bulunur. Etli ve yeşil 2 ila 8 arasında yaprağı vardır. Çiçekler, saplar ucunda çoğunlukla bir, bazen ikidir. Çiçek parçaları altılıdır.

Kırmızı, sarı ve ara tonlarda renklere sahiptir. Muş ovası yoğun Kar yağışından sonra, bereketin ve yeniden doğuşun timsali olarak Nisan yağmurlarıyla Yeni Gelin gibi süslenir. Bu süslerin en kıymetlisi de Muş Lale` sidir. Güzelliğin, zarafetin ve tutkulu bir aşkın sembolüdür Lale. Ressamın tuvalinde çizdiği gibi; Ova kırmızıya boyanır, dağlar yeşil ve beyaza ve yüreklerde açılmış Laleler, Güller uzar gider Muş Ovasının türküsü de buradan gelmektedir ifadelerine yer verdi. Asya, sosyal ve kültürel etkinliklerin önemine vurgu yaptı Festivalde bir konuşmada Muş Belediye Başkanı Feyat Asya yaptı.

Belediyeciliğin alt yapı hizmetlerinin yanı sıra sosyal ve kültürel etkinlikler gerçekleştirmek olduğuna vurgu yapan Asya, festivalin düzenlenmesinde emeği geçenlere teşekkür etti. Konuşmasında birlik ve beraberliğin önemine de değinen Asya: Belediyecilik, elbette alt yapı ile birlikte sosyal ve kültürel hizmetlerinde bir bütün olarak halka sunulan hizmetlerin bir bütünüdür. İhtiyacımızın olduğu birlikte yaşama kültürümüzü daha da güçlendirmek amacıyla bu etkinliklerin kıymeti tartışılmayacak kadar büyüktür. Dolayısıyla dağlarımızda yeşeren umutların ovada da nevşu neva görmesi ve ilim ile medeniyet yurdu olarak filden rahmeti rahmana kavuşan tüm büyüklerimizi rahmetle anıyorum.

Onlar adına Muş Ovasında medeniyet kurmuş ve medeniyetlerin açılımını yapan Malazgirtten bütün Anadoluya kucak dolusu selam gönderiyorum. Bizim ilkemiz birlikte yaşama kültürünün güçlendirilmedir ifadelerini kullandı. Vali Büyükersoydan teşekkür Festivalde son olarak konuşan Vali Vedat Büyükersoy, Muşun Dünya çapında tanınan Lalesinin tanıtılması amacıyla düzenlenen festivalde emeği geçenlere teşekkür ederek: Muşumuz ovasıyla, lalesiyle, üzümüyle, toy ve telli turnasıyla meşhur. İnşallah bu meşhur ilimiz huzuruyla, güveniyle, kardeşliğiyle bütün dünyada tanınacak ve bu tür festivaller bunlara vesile olacaktır. Bu duygu ve düşüncelerle bu festivali düzenleyenlere teşekkür ediyorum açıklamasında bulundu. Halk oyunları gösterisi ve konserler katılımcıları coşturdu Konuşmaların ardından Korkut Halk Eğitim Merkezi Halk Oyunları Ekibinin birbirinden güzel yöresel oyunları sergilemesiyle canlanmaya başlayan festival, Grup Maya konseriyle büyük bir coşkuya büründü. Grup Mayanın şarkılarına eşlik eden katılımcılar, Burası Muştur türküsünü hep bir ağızdan söyledi.

Ardından sahne alan Hülya Bozkaya ve Yavuz Canpolat ile yerel sanatçılar, birbirinden güzel ezgileri katılımcılarla birlikte seslendirdi. Hem şarkılara eşlik edip hem de halay çeken vatandaşlara, Kızılay tarafından çay ikramı yapıldı. Vatandaşlar ayrıca fotoğraf sergisi ve kilim sergisi çadırlarını gezdikten sonra ovadan lale topladı ve hatıra fotoğrafı çektirdi. Festivalin sonlarına doğru görüşlerini aldığımız Kızılay Muş Şube Başkanı Cengiz Koç, Muş Lalesinin tanıtımı amacıyla düzenlenen festivalde emeği geçenlere teşekkür ederek eski yetişme alanının çok uzağında olan Muş Lalesinin yaygınlaştırılması ve bu alanda farkındalık oluşturulması için daha fazla çaba gösterilmesi gerektiğini belirtti. Festivale ailesiyle birlikte katılan vatandaşlardan Hüseyin Yumlu ise bu yıl 2incisi düzenlenen Lale Festivalinde gönüllerince eğlendiklerini belirtti. Festivaldeki etkinliklerin çok güzel olduğunu belirten Yumlu, Muş Lalesinin korunması ve yaygınlaştırılması için halk ve yöneticilerin ortak bir çalışma yürütmesi gerektiğini ifade etti.

Muş Ovası Gazetesi

Benzer Yazılar